Tæring i bom – hvordan fixes det?

Da jeg afmonterede bommen i efteråret, faldt der en skrue ned på dækket. Ved nærmere eftersyn så jeg, at det var den ene af de to skruer (maskinskruer) der holdt beslaget til kick stangen. Jeg opdagede ved samme lejlighed, at der var tæring i skruehullet, hvorfor skruen var faldet ud, og hvad der var mere alvorligt, så jeg til min rædsel, at bommen havde en revne fra nævnte hul og lidt op på bommen i begge sider.

Så kom et vinterprojekt på listen. Flere kloge påpegede, at en svejsning ikke holdt. Andre anbefalede en ny bom, og glasfiber/epoxy holdt ikke på aluminium o.s.v. Jeg kontaktede John Mast for at høre på en bom. 11.500 kr. var svaret og skulle den sorteloxeres skulle jeg regne med det dobbelte. Om prisen også omfattede kick stangen, fik jeg ikke fat i, men jeg følte et dybt sug i pengepungen. – Det må da kunne laves på en eller anden måde.

Efter at snakket med min smed blev planen: Bommen svejses.
Kickstang beslaget svejses på en 43 cm lang 5mm tyk og 3 cm bred stålskinne, der monteres inde i bommen isoleret fra bommen med en gummistrimmel.
På ydersíden af bommen lægges der i special epoxy tre lag biaksial glasfiberdug 600 gram. Epoxyen var G/flex 650. Lidt tykkere end den normale epoxy, men skal bare blandes i forhold 1:1. Det var HF Marine, der anbefalede dette, da det ville binde bedre på aluminium.
Det hele males efterfølgende.

Selve arbejdet er ikke bare sådan lige. Først skal endestykkerne afmonteres for at kunne komme ind i bommen. Her måtte jeg investere i en slagskruetrækker for at få løsnet boltene. Her var i øvrigt også lidt tæring i nogle af bolthullerne, som dog kunne fixes ved at bore hullerne lidt større og sætte tykkere bolte i. Og var der snoretrækket inde i bommen (bomudhalet), der var i vejen. For at kunne få arbejdsplads måtte det ud af bommen. Her skulle popnitter ud, wire skulle klippes over og genmonteres med taluritter o.s.v. På bommen, hvor epoxy/glasfiberen skal på, skal eloxeringen fjernes helt. Jeg måtte anvende det grove slibepapir på båndpudseren for få det færdigt. Jo mere grov overfladen er, jo bedre binder epoxyen.


Det er nu næsten færdigt. Bommen er lidt tykkere på det reparerede sted, men jeg er 100% sikker på, at bommen aldrig har været så stærk som nu. Her er bommen belagt med glasfiberen, som er slebet rimeligt jævn.

Mit motto er, kan det repareres, så bliver det. (andre kalder det nærighed)
Et godt råd er at være opmærksom på tæringer, hvor aluminium og rustfrit stål mødes. – Giv det en gang olie en gang imellem. Det hjælper alt sammen.

06.03.21/Jørgen
”CARIN”

Scroll to Top